Het Openbaar Ministerie heeft een "blunder" begaan door een verdachte in de Tjeukemeermoordzaak niet op tijd op de hoogte te brengen van een zitting in de zaak. 

Dat heeft de advocaat van de 30-jarige Hendrik van der H. woensdag gezegd bij de rechtbank in Leeuwarden. De moordzaak wordt woensdag en donderdag bij de rechtbank behandeld. Van der H. is daar nu niet bij.

De zaak draait om de 35-jarige Omar Kourrich, wiens verbrande lichaam werd gevonden bij het Friese Tjeukemeer op 20 juni 2013. Hij werd naar alle waarschijnlijkheid vermoord in een winkel in Amsterdam, mogelijk naar aanleiding van een conflict over drugs.

Het OM erkent dat het een fout heeft gemaakt. Volgens persofficier Pieter van Rest verzuimde het OM om te controleren of de verdachte op de hoogte was van de zitting. De verdachte reageerde niet op een oproep die vorige maand werd verstuurd. ''Waar mensen werken worden fouten gemaakt'', aldus Van Rest.

Een 19-jarige verdachte in de zaak, Semih K., werd vorige week beschoten in Amsterdam. Hij moet zich woensdag ook melden bij de rechtbank. In Leeuwarden is daarom ook extra beveiliging aanwezig.

Gesloten deuren

Er staan twee politieauto's bij de ingang en er zijn meerdere agenten op de been. De behandeling van K. vindt achter gesloten deuren plaats, omdat hij tijdens de moord minderjarig was. K. is volgens een medewerker van de rechtbank niet aanwezig bij zijn zaak.

De schietpartij in Amsterdam heeft volgens de advocaat van Van der H. ook gevolgen voor zijn cliënt, die woonachtig is in Oosterwolde. ''Ook al was hij op de hoogte van de zitting, dan was hij misschien niet gekomen uit angst voor wat er vorige week is gebeurd', aldus advocaat Sonny Jansen.