De schadevergoedingsregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg krijgt een verlenging. De regeling zou eigenlijk dit jaar eindigen, maar loopt nu door tot februari 2017.

Dat maken minister Ard van der Steur van Justitie en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid woensdag bekend, aldus de VolkskrantEen woordvoerder van de staatssecretaris bevestigt de berichtgeving aan NU.nl.

Slachtoffers hebben na jaren zwijgen soms zo veel moeite met de aanvraag, dat meer tijd nodig is. Slachtoffers krijgen maximaal 100.000 euro vergoeding.

"Dit zit soms ver weg gestopt. Wij horen van mensen dat ze voorheen redelijk functioneerden, maar sinds de rapporten van de commissies Deetman en Samson over seksueel misbruik totaal van de kaart zijn," aldus oud-kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de aanvragen beoordeelt, tegen de krant.

Overheid

De misbruikslachtoffers hebben door de verlenging 3,5 jaar de tijd om zich te melden. De regeling is voor kinderen die tussen 1945 en 2012 werden misbruikt in kindertehuizen en pleeggezinnen, waar ze onder verantwoordelijkheid van de overheid werden geplaatst.

Ruim 650 slachtoffers hebben een aanvraag ingediend. Er werd gerekend op minstens 800.