Een onderzoek naar een historische eik op de middenberm op de A58 bij Ulvenhout zorgt dinsdagmiddag voor lange files op de snelweg. Daarom besloot Rijkswaterstaat het onderzoek eerder dan gepland te stoppen, om het verkeer niet langer te hinderen.

Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Een boomonderzoeker is aan het bekijken of de eik verplaatst kan worden omdat er plannen zijn om de snelweg te verbreden. 

Voor het onderzoek werden twee rijstroken van de A58 in beide richtingen afgesloten. Dat zorgde aan beide kanten voor een file van negen kilometer. Ook staan er lange files op de A27 en A16 rond Breda.

Video: Files door onderzoek historische eik bij A58

Anneville

De oude eik was ooit onderdeel van een oprijlaan van landhuis Anneville. Koningin Wilhelmina nam daar haar intrek aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren 80 werd de A58 zo aangelegd dat de eik op de middenberm kon blijven staan. De boom krijgt jaarlijks 80.000 liter water door een speciaal aangelegd bewateringssysteem. 

Gezond

Het onderzoek van dinsdag moet uitwijzen of de boom nog gezond genoeg is om te verplaatsen. Als dat niet het geval is, wordt er bekeken of de snelweg zo verbreed kan worden dat de eik kan blijven staan.

In het uiterste geval wordt de boom gekapt.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155) .