Koningin Máxima verschijnt woensdag weer in het openbaar. Ze houdt in het World Forum in Den Haag een toespraak op de internationale conferentie over vrouwenopvang.

Het is haar eerste openbare optreden sinds ze zaterdag werd ontslagen uit het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Máxima moest vorige week het staatsbezoek aan China afbreken wegens een nierbekkenontsteking en keerde na overleg met artsen eerder naar Nederland terug.

Ze is dinsdag niet mee met koning Willem-Alexander naar Brussel voor een bezoek aan de Europese instellingen, omdat ze het rustiger aan doet. Om diezelfde reden woont Máxima woensdagmiddag de Pensioen3Daagse niet bij.

Ze zou bij de Vrije Universiteit Amsterdam een pop-upstore van pensioenfonds ABP openen en over pensioenzaken spreken met werkgevers die zijn aangesloten bij ABP, maar die onderdelen komen te vervallen. De opening van de tijdelijke winkel voor pensioenvragen wordt verplaatst naar een andere datum.

Conferentie

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de gezondheidstoestand van de koningin mogelijk tot meer aanpassingen in haar agenda leidt. Máxima houdt woensdag wel zoals gepland een toespraak op de derde World Conference of Women's Shelters, waarbij ook kroonprinses Mary van Denemarken aanwezig is.

De conferentie staat woensdag in het teken van economische zelfstandigheid van vrouwen die geconfronteerd zijn met huiselijk geweld. Die vormt voor de vrouwen een basis voor het opbouwen van een nieuw en zelfstandig leven.

Kroonprinses Mary van Denemarken blijft twee dagen op de conferentie. Zij zet zich met de Mary Foundation in voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De Deense kroonprinses houdt donderdag haar toespraak.