Een 52-jarige politieman uit Almelo wordt ervan gedacht op grote schaal vertrouwelijke informatie te hebben gelekt. Dat gebeurde zeer waarschijnlijk alleen in de privésfeer.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland aan NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf.

Het is nog niet precies duidelijk wat voor informatie is gelekt. "Het lijkt er vooralsnog op dat er alleen gelekt is in de privésfeer, maar het onderzoek loopt nog."

De agent is op 18 augustus op non-actief gesteld en alle toegang tot politiebureaus en politiesystemen ontzegd. Er loopt zowel een strafrechtelijk als een intern onderzoek naar de man. 

De politie weet nog niet hoe lang de politiemedewerker informatie heeft gelekt. In verband met het lopende onderzoek worden er verder geen medelingen gedaan.

Meer mollen

Het gebeurt vaker dat er een medewerker van de politie wordt verdacht van lekken. Volgens De Telegraaf zouden er binnen het korps Oost-Nederland de laatste drie jaar 20 procent meer 'foute agenten' zijn ontslagen dan in dezelfde periode daarvoor. 

Begin oktober werd een medewerker van de Nationale Politie aangehouden op verdenking van het grootschalig lekken uit grote politieonderzoeken. Hij zou de informatie jarenlang hebben doorverkocht aan criminelen.