De mist zorgde maandagavond tijdens de spits wederom voor lange files. Vooral in de regio Amsterdam was het druk. 

Op het hoogtepunt stond er 315 kilometer file in ht hele land, wat erg veel is voor een maandagavond, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Wegens de mist bleven de spitsstroken op de A9 en A7 dicht. Door de mist en een ongeluk op de A9 was de file richting Alkmaar al opgelopen tot meer dan 15 kilometer. Doordat de spitsstrook op de A7 dicht was, liep het verkeer op de A8 en A10 ook vast.

Maandagochtend leidde de mist in het land in totaal tot ruim 300 kilometer file.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer in Europa heeft voor de tweede dag op rij ernstige hinder ondervonden van mist. Britse luchthavens hadden de meeste last van de mistige weersomstandigheden, die mogelijk ook dinsdag nog aanhouden.

De vliegvelden Londen Heathrow, Gatwick en Manchester moesten het aantal vluchten flink beperken vanwege het slechte zicht. British Airways, de grootste luchtvaartmaatschappij op Heathrow, zei dat de luchthaven maandagmorgen nog maar op 50 procent van z'n capaciteit draaide. EasyJet hield 59 vluchten aan de grond. Vele vluchten liepen vertraging op.

Ook omliggende luchthavens in Europa hadden last van dichte mist, waardoor ze niet of lastig bereikbaar waren. Naast Schiphol waren dat onder meer Frankfurt, Berlijn, Düsseldorf en Brussel.

Ochtendspits

De mist breidt zich naar verwachting maandagavond en -nacht vanuit het noorden verder uit. De kans is groot dat de spitsstroken rond Amsterdam, Den Haag en op de Veluwe dinsdagochtend dicht blijven.

Dat zal wederom zorgen voor een erg drukke ochtendspits, waarschuwt de VID.

Bekijk de actuele situatie op de weg