Jos de G., die verdacht wordt voor de dood op Nicole van den Hurk in 1995, blijft ontkennen dat hij iets te maken heeft met de dood van het destijds 15-jarige meisje. 

De G. werd in januari 2014 aangehouden, omdat volgens justitie zijn dna is gevonden op het lichaam van het meisje. Als het al zijn dna is, moet dat komen door vrijwillig seksueel contact, stelt De G.

In de tijd rond de dood op Nicole, ging De G. naar eigen zeggen veel uit. Een avond stappen en drinken eindigde volgens hem vrijwel altijd in seks. ''Ik lag goed bij de vrouwtjes'', verklaarde De G. hier maandag over voor de rechtbank in Den Bosch.

''Ik had een zeer laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Het was een manier om me goed te voelen, net als drinken.'' Door zijn seksuele veroveringen kreeg hij naar eigen zeggen veel aanzien van zijn vrienden.

Op de vraag van de rechter of hij ook seks had met meisjes van vijftien, antwoordde De G. ontkennend. ''Nee, ik val op vrouwen, niet op kinderen.'' Hij zegt Nicole van den Hurk niet te herkennen als iemand waar hij seks mee heeft gehad.

De G. zit sinds januari 2014 in voorarrest in deze zaak. Daarvoor zat hij in een TBS-kliniek wegens de gewelddadige verkrachting van een wildvreemde vrouw in Valkenswaard in 2000.

Met respect

''Laten we vooral mijn zus in deze periode met respect behandelen." Die oproep deed Tommy van den Hurk, broer van Van den Hurk. Hij maakte gebruik van zijn spreekrecht en vertelde hoe moeilijk zijn familie het heeft met de manier waarop zijn zus wordt neergezet door de verdediging van de verdachte. ''Het is moeilijk om al twee jaar lang aan te horen hoe slecht zij was, hoe slecht ons gezin was. Bijna alsof ze dit verdiend had.’’

Van der Hurks vader trok van leer tegen ''een dader die te laf is om voor zijn daden uit te komen." Hij riep de dader op verantwoording te nemen voor zijn daden, ''hoe gruwelijk ze ook zijn geweest."

Spreekrecht

Maandagochtend bepaalde de rechtbank dat de stiefmoeder en -zus van Van den Hurk tijdens de rechtszaak geen gebruik mogen maken van het spreekrecht voor slachtoffers. 

De stiefmoeder heeft voor Nicole gezorgd vanaf haar negende. Nicole's stiefzus heeft vanaf dat ze baby was bij haar in huis gewoond, tot de dood van Van den Hurk, "in gezinsverband", volgens advocaat Richard Korver van de stiefmoeder en - zus.

"Beiden hebben er dringend behoefte aan om aan de rechtbank en de verdachte te laten weten wat dit alles met hen heeft gedaan", bepleitte Korver. De rechtbank wees het verzoek af.

Wetswijziging

De stiefmoeder- en zus roepen politici op om de wet te wijzigen op dit gebied. ''Een op de drie huwelijken strandt tegenwoordig'', memoreert Korver. ''Het is te gek voor woorden dat stiefouders, -broers en -zussen van slachtoffers geen spreekrecht hebben in de rechtbank.''

''De stiefmoeder van Nicole is gevraagd of ze haar dochter mochten opgraven. Daar was ze wel goed genoeg voor. Maar ze is niet goed genoeg om te spreken. Zo voelt dat bij haar'', aldus Korver.

De stiefvader van Van den Hurk mag wel gebruikmaken van zijn spreekrecht, omdat hij de juridische vader is.