FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik zegt helemaal klaar te zijn met een deel van de fanatieke aanhang van zijn club, na racistische spreekkoren gericht tegen Thomas Agyepong, een Ghanese speler van FC Twente.

Het gaat om een deel van de fans op de Bunnikside, waar de harde kern van FC Utrecht zit. De club speelde zondag tegen FC Twente (4-2 winst).

Op het moment dat Agyepong op de grond lag met een blessure zongen ze: "Ik heb geen bananen vandaag."

"Wij gaan dit incident niet bagatelliseren", zegt Van Schaik op de site van FC Utrecht over de racistische spreekkoren.

"We willen het juist publiekelijk en nadrukkelijk benoemen en één glasheldere boodschap meegeven: wij zijn hier echt hé-lé-máál klaar mee. En met wij spreken we ook over ons publiek dat zich tegen dit spreekkoor liet horen."

Van Schaik wil in kaart brengen wie de spreekkoren zongen. "We hebben onze buik vol van die randfiguren die elke keer proberen een mooie voetbalmiddag te verpesten."

FC Utrecht doet ook onderzoek naar een kwetsend spandoek dat in het uitvak hing.

Ajax

Supporters op de Bunnikside kwamen eerder in opspraak na het zingen van antisemitische liederen tijdens de wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax.

De KNVB bestrafte dat met een geldboete en het bevel dat de Bunnikside bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven.

Vorige week maakte de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, bekend dat Ajax-supporters niet welkom zijn bij de wedstrijd van hun club tegen FC Utrecht op 13 december. Van Zanen maakte deze omstreden beslissing uit angst voor rellen. De harde kern van Utrecht kan namelijk wel kaartjes kopen voor andere vakken.

De directie van Ajax liet weten "zwaar teleurgesteld" te zijn over de beslissing. De PvdA stelde Kamervragen over het weren van de Ajax-fans.