Vreemdelingen zitten in Nederland nog relatief vaak in een isoleercel. In de eerste helft van 2015 was 75 procent van de straf- en ordemaatregelen een gang naar de isolatiecel.

Dat blijkt maandag uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd via een Wob-verzoek.

In 2013 pleegde de Russische vluchteling Aleksandr Dolmatov zelfmoord in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Ex-staatssecretaris Fred Teeven van Justitie beloofde daarna dat vreemdelingen minder vaak in de isoleercel zouden worden gezet.

Volgens de krant is die belofte ingelost als wordt gekeken naar absolute aantallen. Die afname is echter het gevolg van dat minder asielzoekers in detentiecentra zitten. Naar verhouding wordt de maatregel nog net zo vaak toegepast.

Opheldering

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil opheldering van de huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff. "De isoleercel is een uiterst middel als er geen andere opties meer zijn. Het is zeer ingrijpend en mag niet te lichtvaardig worden gebruikt", aldus Kuiken.

Ze wil van Dijkhoff weten hoe het zit en welke maatregelen hij gaat nemen om het aantal vreemdelingen in een isoleercel terug te dringen. 

Ook SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen stoort zich er aan dat er per saldo nog evenveel vreemdelingen in een isoleercel belanden.

"Staatssecretaris Fred Teeven beloofde beterschap, maar dat is niet gebeurd. Isoleren moet een laatste redmiddel zijn. Het is te schadelijk om zomaar even in te zetten", aldus Gesthuizen.