In bijna het hele land komt plaatselijk dichte mist voor, met een zicht van soms minder dan 100 meter. Het is daardoor erg druk op de Nederlandse wegen tijdens de ochtendspits. 

Het hoogtepunt werd even na 8.00 uur gehaald met ruim 300 kilometer aan file. Dat is twee keer zoveel als normaal op de maandagochtend, meldt de Verkeersinformatiedienst. 

Diverse spitsstroken op de snelwegen bleven dicht. Het gaat om de spitsstroken op de A50, A9, A13, A12 en A15. Tegen 9.00 uur was alleen die op de A9 nog dicht. 

In het hele land is de vakantie weer voorbij. Bovendien is het tijdens de herfstperiode altijd al drukker op weg. De VID raadt automobilisten aan om 'voorspelbaar' te rijden en hun snelheid aan te passen. Ook de juiste verlichting gebruiken tijdens het rijden is belangrijk.

Traag

"We hebben te maken met weinig wind, weinig bewolking en een zeer vochtige luchtlaag dicht bij de grond. Dit zijn ideale omstandigheden om mist te vormen. De mist lost pas op zodra de zon krachtig genoeg is om door de (vaak dunne) mistlaag heen te komen," aldus meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza. "Aangezien de zon om 7.35 uur opkomt, zal het oplossen de eerste ochtenduren zeer traag gaan." 

In de loop van de ochtend zal de mist langzaamaan weer oplossen. Maandagavond breiden de mistbanken weer uit. Ook dinsdagochtend kan het verkeer last hebben van slecht zicht.

Schiphol 

Het aantal vliegtuigen dat kan vertrekken en landen op Schiphol wordt maandag in de loop van de ochtend opgeschroefd. Volgens een woordvoerster trekt de mist op en kan de capaciteit daardoor omhoog. Wel moeten reizigers nog altijd rekening houden met annuleringen en vertraging die kan oplopen tot meer dan een uur.

''De ochtendspits is door de mist wat ontregeld en het kan wel even duren voordat het vluchtschema weer normaal is'', zei de zegsvrouw. Volgens haar hebben ook omliggende luchthavens in Europa last van dichte mist, waardoor ze niet of lastig bereikbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om Frankfurt, Düsseldorf en Londen.

Zowel vertrekkende als arriverende passagiers hebben sinds zondag hinder van de mist op Schiphol. De luchthaven adviseert reizigers en ook halers en brengers van passagiers de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

Actueel weerbericht