Automobilisten moeten zondagavond en maandagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits als gevolg van dikke mist. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van het weer.

De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt dat het zicht zondagavond en maandagochtend op veel plekken minder dan 200 meter bedraagt.

Bovendien zijn alle schoolvakanties maandag afgelopen wat tot extra drukte kan leiden. Bij mist worden verder spitsstroken niet geopend waardoor files langer dan normaal zullen zijn.

Code geel

De mist speelde het verkeer ook zaterdag en zondag al parten. Het KNMI heeft een waarschuwingscode geel afgegeven. Dit advies gold zondagmiddag alleen voor de noordelijke provincies, maar werd rond 18.00 uur uitgebreid naar het hele land, met uitzondering van Brabant, Limburg, Zeeland en de Waddeneilanden.

Pas in de loop van maandagochtend lost de mist van het zuiden uit geleidelijk op, aldus het KNMI.

Slecht zicht

Volgens Weeronline is het zicht in de gebieden met mist op sommige plaatsen maar honderd tot tweehonderd meter. Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Friesland komt dichte mist voor. In Drenthe was het zicht zondagmiddag rond 18.00 slechts 40 meter.

Het slechte zicht leidde tot files op onder meer de A1 en de A12. Op de A1 tussen Apeldoorn en Amsterdam stond opgeteld een dikke 20 kilometer file. Ook op de A12 bij Utrecht was het druk: richting Den Haag liep het verkeer vanaf Bunnik vast over 8 kilometer. In totaal stond er zondag aan het eind van de dag bijna 60 kilometer file.

Vluchten vertraagd

Wie zondagavond gaat vliegen, heeft door de mist grote kans op vertraging. Dat geldt zowel voor reizigers die naar Nederland willen komen als voor mensen die vanuit Nederland vertrekken. "Ook in omliggende landen is er mist, dus er is sprake van een dubbel effect'', zegt een woordvoerster van Schiphol

Vanwege de mist vertrekken minder vliegtuigen. Dat is uit veiligheidsoverwegingen. De afstanden tussen de vliegtuigen in de lucht moet bij mist groter zijn. Passagiers wordt met klem geadviseerd de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden. 

Vliegveld Heathrow in Londen moest als gevolg van de mist zondag al 10 procent van alle vluchten schrappen.

Bekijk de actuele weersverwachting

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.