Nederland viert zaterdagavond Halloween

Door heel Nederland wordt zaterdagavond op allerlei manieren Halloween gevierd. Het van oorsprong Amerikaanse feest krijgt steeds meer navolging in Europa.  

Het feest heeft een Keltische oorsprong: op 31 oktober kwamen volgens de overlevering de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar even terug.

Vooral in Noord-Amerika wordt aan deze oude traditie invulling gegeven door verklede kinderen met pompoenen en lichtjes langs de huizen te sturen voor snoepgoed. In Nederland heeft het feest de afgelopen twintig jaar flink aan populariteit gewonnen. 

Zaterdagavond worden er in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht veel themafeesten georganiseerd. In Den Haag zijn er zaterdag stadswandelingen langs mysterieuze plekken in het Haagse centrum. Pretpark Walibi is traditioneel uitverkocht tijdens de Halloween Fright Nights.

Horrorfilms

Ook het bedrijfsleven doet goede zaken met de verkoop van griezelkostuums en -maskers. Restaurants hebben gerechten met pompoenen op het menu staan, cafés zijn speciaal versierd voor Halloween en in een groot aantal bioscopen worden speciale Halloween-marathons georganiseerd. 

Vanaf zondag worden in de katholieke kerken heiligen en overledenen herdacht tijdens Allerheiligen. Volgens eeuwenoud gebruik worden daarbij onder andere in het zuiden de graven van familieleden, dierbaren en kennissen schoongemaakt.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload ze via NUfoto

Lees meer over:
Tip de redactie