Koningin Máxima is zaterdag ontslagen uit het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Ze mag thuis verder aansterken, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Máxima kwam deze week vervroegd terug uit China met een nierbekkenontsteking en werd woensdagochtend opgenomen in het ziekenhuis.

De behandelend arts van de koningin acht haar gezondheid zo verbeterd dat ze naar huis mag. Ze zal het de komende tijd iets rustiger aan doen. Dit leidt in sommige gevallen tot aanpassingen in haar agenda. Daarover wordt tijdig gecommuniceerd, aldus de RVD.

Een nierbekkenontsteking is een bacteriële infectie.

Aanvankelijk leek het erop dat Máxima alleen enkele onderdelen van het programma zou moeten missen, maar haar klachten bleven ondanks antibiotica aanhouden. In overleg met artsen werd daarom besloten dat ze in Nederland nader onderzocht zou worden. 

Staatsbanket

De koningin heeft uiteindelijk alleen het staatsbanket van president Xi Jinping in Peking bijgewoond en vertrok dinsdagavond terug naar Nederland.

Willem-Alexander bleef in China om het staatsbezoek te vervolgen. Dat hij het grootste deel van het staatsbezoek alleen moest afhandelen was jammer en anders dan verwacht en gehoopt, vertelde hij eerder.

Op Twitter staat een bedankje van de koningin voor de beterschapswensen en steun. "Veel dank voor de vele beterschapswensen die ik mocht ontvangen. Uw steun is hartverwarmend!"