Vermeende Afghaanse oorlogsmisdadiger opgepakt in Rotterdam

Een 64-jarige Afghaanse Nederlander is dinsdag aangehouden in zijn woonplaats Rotterdam. De man, Sadeq A., wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden in 1979 in Afghanistan.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld.

A. zou destijds als leider van 'commando-eenheid 444' van het Afghaanse leger betrokken zijn geweest bij moorden. Dat zou zijn gebeurd op 20 april 1979 in en rond de wijk Kerala in de stad Asadabad.

Eenheden van de communistische regering haalden in die stad na een gevecht met mujaheddeen mannen en jongens uit hun huizen en schoten hen dood. Twee destijds 15-jarige jongens die werden gespaard, hebben daarover een verklaring afgelegd.

Bevelhebber

De Nederlandse Afghaan was bevelhebber en zou bovendien ook zelf geschoten hebben. A. kwam in de jaren negentig naar Nederland, waar hij politiek asiel kreeg en uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit.

Het Team Internationale Misdrijven van de Nederlandse politie begon in 2008 een onderzoek tegen hem. Eerder werden in Nederland twee voormalige Afghaanse generaals veroordeeld wegens martelingen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie