Het onbedwelmd doden van dieren, vooral van runderen, moet worden verboden. Dit schrijft een adviesbureau van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een advies aan de regering over roodvlees.

In Nederland gebeurt het onbedwelmd doden van runderen, geiten en schapen om religieuze redenen. Dit resulteert in stress en pijn bij de dieren. Vooral runderen vertonen verzet bij de slacht.

Bij het onverdoofd slachten van runderen wordt vaak gebruik gemaakt van fixatie-apparatuur waarmee het dier op zijn rug wordt gekanteld. Geiten en schapen verliezen over het algemeen sneller het bewustzijn, verzetten zich minder en bloeden meestal snel dood, aldus de onderzoekers van het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO).

De Partij voor de Dieren (PvdD) eist in een reactie dat het ministerie van Economische Zaken snel in actie komt om tot een verbod op onbedwelmd slachten te komen.

PvdD-leidster Marianne Thieme diende in 2011 zelf een wetsvoorstel in voor een verbod op onverdoofde rituele slacht. Dat werd met een brede meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, maar sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer.