Rijkswaterstaat geeft waarschuwing af voor lage waterstand

De waterstand in de grote rivieren is al ruim honderd dagen laag voor de tijd van het jaar. Tot eind volgende week wordt geen verbetering verwacht, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het agentschap heeft vrijdag een waarschuwing voor de lage waterstand afgegeven voor de scheepvaart, de waterschappen, industrie en natuurbeheerders. 

Nederland heeft op dit moment te kampen met de langste aaneengesloten droge periode van de afgelopen veertig jaar. Sinds half augustus is er in het stroomgebied van de Rijn vanuit Duitsland geen neerslag van betekenis meer gevallen.

Langs de Nieuwe Waterweg, het Noordzeekanaal en in de Zeeuwse delta is al sprake van verzilting. Dat ontstaat als de rivieren niet voldoende zoet water afvoeren om instromend zeewater weg te spoelen.

Watervoorziening

Waterschappen hebben maatregelen genomen voor de watervoorziening. Water wordt nu via een andere route aangevoerd, elders uit de rivier.

Rijkswaterstaat en scheepvaartbevrachters waarschuwen binnenschippers om de waterberichten goed in de gaten te houden. Door de lage waterstand kunnen zij veel minder vracht meenemen.

De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn gesloten. Op die manier wordt het water vastgehouden. De voorsluis bij Eefde is in gebruik genomen om de IJssel en het Twentekanaal van water te voorzien.

Droge kribben

Bij Lobith voert de Rijn op dit moment 986 kubieke meter water per seconde af. Dat water gaat naar de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek. Langs de rivieren liggen de kribben droog. Op een aantal plekken geldt een aanmeerverbod.

De waterbeheerders voorzien nog geen ernstige problemen door het laagwater. In deze tijd van het jaar is de watervraag van landbouwers en natuur veel lager dan in de zomer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie