'Politie stelde tientallen agenten aan zonder screening'

Bij de landelijke politiedienst zijn rond 2009 zo’n zestig mensen aangenomen zonder dat zij van tevoren door de AIVD waren gescreend.

Dat meldt NRC.

Dit zou zijn gebleken uit een onderzoek naar een van corruptie verdachte agent uit Oost-Brabant die in september werd aangehouden. De verdachte werd zes jaar geleden aangesteld.

Het aannemen van niet-gescreende personen was volgens bronnen een gevolg van het versoepelen van procedures. Dit zou zijn gedaan omdat er dringend behoefte was aan nieuw personeel. Sommige van die nieuwe agenten kwamen terecht op vertrouwensfuncties.

Niet geschikt

Van de zestig personen die in die periode zonder screening zijn aangenomen, zou de helft inmiddels alweer de politie hebben moeten verlaten omdat ze niet geschikt bleken voor politiewerk.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) stuurt vrijdag een brief naar de Tweede Kamer over de corruptieaffaire.

Chantabel

Volgens de NOS kreeg de AIVD in 2014 bijna veertigduizend verzoeken om mensen te screenen. Het gaat om zogenoemde 'vertrouwensfuncties', banen met risico's voor de nationale veiligheid. Bijvoorbeeld agenten, luchtverkeersleiders of administratief personeel van een minister hebben in het dagelijks leven toegang tot staatsgeheime informatie.

Van deze groep kreeg 2,5 procent geen Verklaring Geen Bezwaar (VGB) die nodig is om in de genoemde functies aangenomen te worden. De AIVD deed volgens de NOS 8500 onderzoeken zelf; de rest wordt uitbesteed aan derden, zoals de Nationale Politie en de marechaussee.

De verklaring wordt niet afgegeven als er vraagtekens zijn over de eerlijkheid, onafhankelijkheid, loyaliteit of integriteit van iemand. Bij de check wordt nagegaan over sollicitanten bijvoorbeeld in het verleden in aanraking zijn geweest met politie, of ze ondemocratische ideeën koesteren en of ze chantabel zijn. Als het om zwaardere functies gaat, worden ook de partners van de personen doorgelicht.

Lees meer over:
Tip de redactie