De KNVB betreurt het besluit van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om Ajax-supporters te weren bij het duel tussen FC Utrecht en Ajax op 13 december in de Galgenwaard. 

Dat maakt de voetbalbond donderdag bekend

De KNVB respecteert "de verantwoordelijkheid van de burgemeester", maar vindt het naar eigen zeggen teleurstellend dat Van Zanen zich genoodzaakt voelt dit besluit te nemen.

"Voor volgend seizoen willen we met beide burgemeesters en clubs om tafel om dit voor de toekomst te voorkomen", stelt de KNVB.

Risico

Van Zanen besloot de Ajax-supporters te weren omdat het risico dat de wedstrijd uitloopt op een veldslag tussen supporters volgens hem te groot is. ''Het is zeer betreurenswaardig dat dit nodig is'', schreef hij in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.

Tijdens de vorige wedstrijd tegen Ajax zongen fans van FC Utrecht antisemitische liederen. De KNVB bestrafte dat met een geldboete en het bevel dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven. 

De harde kern kan echter wel kaartjes kopen voor andere plaatsen in het stadion. Dat is niet beheersbaar volgens de gemeente.

Reactie Ajax

De directie van Ajax is "zwaar teleurgesteld". "Om te beginnen in de gemeente Utrecht. Zij hebben besloten dat onze fans thuis moeten blijven", aldus Jeroen Slop in een reactie. "Maar natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld in de directie van FC Utrecht. Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen."

Slop: "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd?"