Ajax-supporters kunnen niet naar de wedstrijd van hun club tegen FC Utrecht op 13 december. 

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft dat donderdag besloten, omdat het risico te groot is dat de wedstrijd uitloopt op een veldslag tussen supporters van beide clubs. ''Het is zeer betreurenswaardig dat dit nodig is'', schrijft hij in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.

Tijdens de vorige wedstrijd tegen Ajax zongen FC Utrechters antisemitische liederen. De KNVB bestrafte dat met een geldboete en het bevel dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven. Dat is niet beheersbaar volgens gemeente en politie.

De harde kern kan echter wel kaartjes kopen voor andere plaatsen in het stadion. Dat is niet beheersbaar volgens de gemeente.

Harde kern

De zangers van de volgens Van Zanen ''schandalige, afschuwelijke'' liederen zijn nooit gevonden. Dat betekent dat er geen stadionverboden zijn opgelegd en dat de Utrechtse harde kern gewoon kaartjes kan kopen voor de wedstrijd.

Ze zitten daardoor verspreid door het hele stadion. De politie kreeg signalen dat er voor de komende wedstrijd weer confrontaties te verwachten zijn. ''Dat zou betekenen dat politie en ME wellicht op de tribunes moeten ingrijpen. Weinig perspectief op een ontspannen voetbalmiddag'', aldus de burgemeester.

Lege vakken

In het FC Utrecht-stadion zijn nu op 13 december twee lege vakken. Supporters mogen bovendien maar één kaartje per persoon kopen.

FC Utrecht moet een plan maken voor het plaatsen van supporters die gewoonlijk op de Bunnikside zitten. Het nieuwe camerasysteem in het stadion moet klaar zijn en de club moet in de aanloop naar de wedstrijd zeer duidelijk maken dat er extra gelet zal worden op kwetsende spreekkoren.

Als de geruchten over acties niet afnemen, sluit Van Zanen niet uit dat hij nog meer maatregelen zal nemen.

Reactie Ajax

De directie van Ajax is "zwaar teleurgesteld". "Om te beginnen in de gemeente Utrecht. Zij hebben besloten dat onze fans thuis moeten blijven", aldus Jeroen Slop. "Maar natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld in de directie van FC Utrecht. Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen.

Slop: "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd?"