'NAM heeft geen schuld aan scheuren huizen Twente'

Scheuren in huizen in het Twentse Rossum zijn niet veroorzaakt door injecties van vervuild water in lege gasvelden. 

Dat concludeerde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) donderdag na onderzoek van adviesbureau ​Arcadis.

In zeven woningen in het dorp zijn scheuren ontstaan.

De huizen staan vlakbij lege gasvelden die door de NAM tot juni dit jaar met miljoenen liters vervuild water werden volgepompt. Dat water is afkomstig van een oliewinningslocatie in Drenthe. In juni werd de oliewinning stopgezet na onrust in Twente. Niet alleen hadden huizen scheuren, ook bleek een van de pijpen lek.

De scheuren zijn vermoedelijk veroorzaakt door de bodemgesteldheid in Rossum, blijkt uit het rapport van Arcadis. Bij de bouw van die huizen, en latere verbouwingen, zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de gesteldheid van de bodem, aldus de NAM.

21 boringen

In het onderzoek zijn 21 grondboringen gedaan. Door een mix van zand en klei zou de bodem onder deze huizen minder draagkracht hebben. Ook bleek de bodem rond de woningen niet verontreinigd, een angst die er vooral was onder bewoners.

Volgens Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) neemt dit rapport de zorgen bij Provinciale Staten niet weg. ''Deze uitkomsten betekenen niet dat het injecteren van afvalwater nu opeens veilig is.'' Hij noemt de conclusies in het Arcadis-rapport 'opvallend stellig'.

Ook het CDA blijft van mening dat het injecteren gestaakt moet blijven. ''Het terrein van de NAM zelf is verontreinigd maar een paar meter verderop is onder de huizen niets aangetroffen'', zegt Statenlid Bouwien Rutten. ''Dat roept vragen op.''

Tip de redactie