Badr Hari heeft in hoger beroep een celstraf van 24 maanden opgelegd gekregen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij is onder meer schuldig bevonden aan de zware mishandeling van zakenman Koen Everink.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdagmiddag bepaald. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

De rechtbank veroordeelde de kickbokser vorig jaar nog tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie en Hari gingen in hoger beroep.

Hari gaat de uitspraak aanvechten bij de Hoge Raad en hoeft daarom niet meteen de gevangenis in, meldt een redacteur van de Telegraaf op Twitter.  

De vechtsporter stond terecht voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Een van de slachtoffers was Everink, die tijdens het dance-evenement Sensation White in 2012 door Hari geslagen zou zijn.

Enige

Het staat voor het gerechtshof vast dat Hari de enige is die Everink zwaar heeft mishandeld. De andere verdachte in de zaak, Ferhat Y., is daarom door het hof vrijgesproken. 

Everink had Hari's toenmalige vriendin Estelle Cruijff beledigd. Volgens het hof had de kickboxer daarom een motief om de zakenman te mishandelen. De verklaring van Hari dat hij slechts een klap heeft gegeven, acht het hof ongeloofwaardig.

Daarnaast is Hari schuldig bevonden aan twee pogingen tot zware mishandeling en twee keer aan eenvoudige mishandeling. Volgens het hof ging aan bijna alle mishandelingen "een onbeduidende woordenwisseling" vooraf. "Het heftige geweld kwam zo onverwachts, dat de slachtoffers zich er niet tegen konden verweren."

Video: Reactie voorzitter gerechtshof

Schadevergoeding

Na aftrek van het voorarrest van acht maanden, moet Hari in totaal nog zes maanden de gevangenis in. Ook moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen, in totaal ongeveer 45.000 euro. 

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq wilde een lagere straf, onder meer omdat hij gebukt gaat onder alle media-aandacht rond de zaak. Maar het hof vindt dat de vechtsporter hier rekening mee kon houden bij het "plegen van een ernstig feit zoals in de Arena".

Acceptabel

Ficq noemde de uitspraak ''acceptabel", maar is wel van plan naar de Hoge Raad te stappen. Zij toonde zich verbaasd over de beslissing van het hof de verklaringen van Everink uit te sluiten als bewijs en die van Ferhat Y. - ''ondersteund door een getuige die duidelijk onder invloed was" - juist aannemelijk te noemen. Volgens haar kan Hari - die nog zo'n half jaar moet zitten - zich vinden in de uitspraak.

Hari vertrekt vrijdag naar Marokko. ''Dat mag gewoon. Tot het moment dat de beslissing van het gerechtshof onherroepelijk is, mag hij het land uit.'' De beslissing wordt onherroepelijk als Hari zijn beroepszaak bij de Hoge Raad verliest of als de beroepsprocedure wordt ingetrokken.

Wanneer het vonnis onherroepelijk is, moet Hari terugkomen naar Nederland om zijn celstraf uit te zitten. ''En dat doet hij ook'', verzekerde Ficq.

Het OM was tevreden dat het hof nagenoeg alle aanklachten bewezen achtte. Minder content was het met de straf die Hari kreeg. ''Het hof heeft onze redenering voor het grootste gedeelte gevolgd, maar komt tot een lagere straf. Dat is jammer", aldus een woordvoerder.

Video: Reactie Ficq 

Opnieuw

Het hoger beroep zou oorspronkelijk in juni van dit jaar worden behandeld, maar werd aangehouden vanwege zwaarwegende familieomstandigheden in Hari's leven. Dinsdag 15 september ging het beroep alsnog van start.

De aanklager wilde dat Hari opnieuw in hechtenis werd gesteld tot aan de uitspraak van het beroep, maar dat verzoek werd op vrijdag 18 september door het hof afgewezen, omdat hij de volgende dag zou meedoen aan een belangrijk vechtsportgala in Marokko. Hari heeft dat echter op het laatste moment afgezegd.

Dit was juist een belangrijk argument van Ficq om het hoger beroep in vrijheid af te wachten. De advocate besloot die dag de verdediging stop te zetten, zonder de exacte aanleiding naar buiten te brengen. Anderhalve week later kwam ze terug op haar besluit.