In Nederland komt geen tweede tentenkamp voor de opvang van vluchtelingen zoals in Heumensoord. 

Geen enkele gemeente of provincie wil een dergelijke megalocatie met circa tweeduizend bedden waar het kabinet twee weken geleden om vroeg.

Gemeenten zijn alleen bereid te zorgen voor kleinschalige opvang, meldt de NOS woensdag na een rondgang langs de woordvoerders van alle provincies.

Om taferelen te voorkomen zoals in Oranje in Drenthe sprak het kabinet met provincies af dat ze zich zouden inzetten voor grootschalige noodopvanglocaties, ook om te voorkomen dat er met vluchtelingen gesleept moet worden van opvang naar opvang.

Beste kant

Minister Ronald Plasterk (Binnenlande Zaken) liet woensdagavond weten het geen probleem te vinden dat provincies geen grote opvanglocatie voor asielzoekers willen. "Wij vinden dat de provincies zich van hun beste kant laten zien", liet hij aan de NOS weten.

Veel provincies werken aan een overzicht waarin meerdere kleine opvanglocaties aan het COA worden aangeboden. "Het ziet er naar uit dat de provincies zullen voldoen aan de wens om noodopvang te organiseren", aldus de bewindsman.

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie: in60seconds.nl