Vergunning evenement monstertruck Haaksbergen onterecht verleend

De gemeente Haaksbergen heeft vorig jaar onterecht een vergunning verleend aan het evenement met een monstertruck, waarbij drie doden vielen toen de truck het pubiek inreed.

Dat heeft de rechtbank in Almelo woensdag bepaald.

Nabestaanden en gedupeerden betwijfelden of de gemeente een vergunning voor het evenement had mogen geven en spanden een rechtszaak aan.

Tijdens het dodelijke evenement in september 2014 reed de truck het publiek in. Naast de drie overledenen, raakten nog eens 28 mensen  gewond.

Volgens de rechtbank is er door de gemeente Haaksbergen helemaal geen inschatting van de risico's gemaakt voor de stunt met de monstertruck. Het was vooraf zelfs niet duidelijk wat er tijdens de stunt zou gebeuren. Het was bij de aanvraag niet toegelicht en er was ook geen navraag naar gedaan.

Burgemeester

De inmiddels afgetreden burgemeester Hans Gerritsen heeft zich volgens de rechters geen oordeel gevormd over de vraag welke opstelling van het publiek verantwoord was. Dit had met het oog op de veiligheid van toeschouwers wel gemoeten, concludeert de rechtbank.

De rechters oordelen ook hard over de nasleep: in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd. Dat gebeurde omdat deze volgens de burgemeester, ook achteraf gezien, onder dezelfde voorwaarden zou zijn verleend.

De risico-inschatting achteraf, in de bezwaarprocedure, waarbij het ongeluk met de monstertruck buiten beschouwing is gebleven, noemen de rechters ''te laat en niet aanvaardbaar''.

De vergunning werd bovendien een week voor de show verleend, terwijl er doorgaans een mogelijkheid is om een paar weken bezwaar te maken.

Slachtoffers

De slachtoffers van het monstertruckdrama in Haaksbergen stellen de gemeente aansprakelijk. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost woensdag bekendgemaakt. Hij staat 25 slachtoffers bij.

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Haaksbergen reageert niet op de uitspraak. Hij wil het vonnis bestuderen en geeft pas volgende week een reactie.

Mario D.

Het Openbaar Ministerie besloot in juni om bestuurder van de truck Maro D. te vervolgen voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Volgens het OM is het ongeval te wijten aan het feit dat D. te hard reed. Ook de Stichting Sterevenementen, de organisator van het evenement in Haaksbergen, wordt vervolgd.

Video: Beelden van het ongeluk

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie