Harlingen verplaatst bijeenkomst vanwege NVU

De informatiebijeenkomst in Harlingen over de opvang van vluchtelingen gaat dinsdagavond niet door. 

Dit heeft de gemeente besloten na signalen dat leden van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) de avond wilden bezoeken.

''Hierdoor is een onbevangen gesprek met de bewoners van de gemeente Harlingen niet meer mogelijk'', zo stelt burgemeester Roel Sluiter.

De bijeenkomst is nu verplaatst naar november. Die avond is dan besloten. Alleen inwoners van de gemeente Harlingen zijn dan welkom.

Uitnodiging

Alle inwoners van Harlingen krijgen op korte termijn persoonlijk een uitnodiging, zo stelt de gemeente.

''Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen, lijkt op basis van eerdere ervaringen elders, in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk'', zegt Sluiter, die nog wel heeft geprobeerd contact te krijgen met de NVU.

''Nu blijft mij geen andere beslissing over om de informatieavond te verplaatsen. Ik wil beslist niet dat onze inwoners onvoorbereid aan intimidatie en provocatie worden blootgesteld van krachten die maar een ding willen: hun mening aan iedereen opleggen.''

Ideeën

Eind september verzorgde Harlingen al zes dagen crisisopvang voor vluchtelingen. Sluiter zei toen dat het probleem nog niet de wereld uit is en dat het gemeentebestuur graag wil horen welke ideeën er in Harlingen leven en hoe vluchtelingen een helpende hand kan worden geboden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie