Koningin Máxima moet haar bezoek aan China staken en keert dinsdagavond terug naar Nederland. Daar wordt ze opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. 

Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens haar reis in China werd bij Máxima maandag nierbekkenontsteking geconstateerd. De koningin heeft daardoor een deel van het staatsbezoek moeten missen.

Een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. In de meeste gevallen moeten de klachten na een paar dagen afnemen na het nemen van antibiotica.

Bij Máxima zijn de symptomen zoals koorts en pijn in haar rug echter niet verdwenen. In overleg met artsen is daarom besloten dat ze in Nederland nader onderzocht moet worden. 

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander blijft in China om het staatsbezoek te vervolgen. Hij is dinsdagmiddag in Shanghai voor een ontmoeting met een deel van de Nederlandse gemeenschap in China.

Willem-Alexander bedankt het volk voor alle beterschapswensen. "Ik geef ze door aan mijn vrouw", zegt de koning op Twitter.

Máxima moest de meeste verplichtingen aan zich voorbij laten gaan. Ze heeft alleen het staatsbanket van president Xi Jinping in Peking bijgewoond.