Tegen Hubert Möllenkamp, oud-topman van woningcorporatie Rochdale, is drie jaar geëist. 

Möllenkamp staat dinsdag voor de rechtbank van Amsterdam terecht voor onder meer het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen.

De aanklager verwijt Möllenkamp dat hij een voorbeeldrol had moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale. Intern waren er strenge regels over relatiegeschenken bij Rochdale, die opgesteld werden onder het voorzitterschap van Möllenkamp zelf. Maar volgens het Openbaar Ministerie stelde de bestuurder zichzelf boven deze regels.

Volgens de aanklager getuigde Möllenkamp's handelen van een ''haast niet te bevatten arrogantie. Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden.''

"Hij heeft het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van woningcorporaties, en meer specifiek dat van de bewoners en medewerkers in woningcorporatie Rochdale geschaad", aldus de officier van justitie.

Eerder werd al bekend dat het Openbaar Ministerie ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Hubert Möllenkamp. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.

Medeverdachten

Naast Möllenkamp staan drie medeverdachten terecht. Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist. Zij zou een valse factuur hebben opgemaakt ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.

Henk O., een van de zakenpartners van Möllenkamp, wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Tegen O. is acht maanden geëist.

Volgens O. wist iedereen in het vastgoed- en corporatiewereldje dat Möllenkamp een grote zak geld zou meekrijgen bij zijn pensioen. Het zou gaan om ongeveer twee miljoen euro.

Möllenkamp en O. stellen dat de bedragen die de topman kreeg leningen waren die terugbetaald zouden worden als hij met pensioen zou gaan.

Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.

Bekijk de eis van het OM:

OM wil 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman
OM wil 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman