Syriëganger uit Almere blijft in voorarrest

De 18-jarige man uit Almere die in Bulgarije werd opgepakt omdat hij vermoedelijk op weg naar Syrië was, blijft in voorarrest. Dat heeft de onderzoeksrechter in Lelystad maandag besloten.

Het 17-jarige meisje uit Utrecht, dat met hem werd gearresteerd, wordt onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Haar voorarrest wordt geschorst, besloot de rechter-commissaris in Utrecht.

Een derde verdachte die in Bulgarije werd gearresteerd, een 22-jarige man uit IJmuiden, wordt dinsdag voorgeleid.

De drie werden op 5 oktober aangehouden bij Kapitan Andreevo, een grensovergang met Turkije, omdat ze zich vermoedelijk in Syrië bij Islamitische Staat (IS) wilden aansluiten. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Aangifte

Op vrijdag 2 oktober deden de ouders van het meisje aangifte van vermissing. Diezelfde dag meldden de ouders van de man uit Almere dat zij het vermoeden hadden dat hun zoon wilde uitreizen. Tegen hem werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Bulgarije heeft de drie eerder vorige week aan Nederland uitgeleverd. Op een zitting daarover bij de rechtbank in het Bulgaarse Haskovo zeiden ze dat zij slechts als toeristen naar Syrië wilden. Waarom ze juist deze bestemming hadden uitgekozen, vertelden ze niet.

Lees meer over:
Tip de redactie