Vorige week hebben zich 1.600 asielzoekers aangemeld in Nederland. De week ervoor ging het nog om ongeveer 2.200 asielzoekers en de week daarvoor om 2.500.

Dat blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De afgelopen tijd varieerde het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg enorm. De instroom lag wekelijks steeds tussen de 2.200 en 4.200.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, gaat vooralsnog niet uit van een dalende trend. ''De instroom is nog steeds hoog. De daling van zeshonderd asielzoekers betekent alleen dat er iets minder extra bedden moeten worden geregeld. Maar de druk is niet minder. Het blijft iedere dag spannend'', zei hij in een eerste reactie op de cijfers.

Toen Dijkhoff in verband met de hoge instroom voor het eerst aandrong op de snelle realisatie van meer opvangplekken, was de weekinstroom volgens hem 1.800. Daarna steeg dat aantal steeds verder.

Moeilijk voorspellen

Het is volgens hem moeilijk te voorspellen of de daling nu aanhoudt, omdat op de Balkan nog veel beweging is in de vluchtelingenstromen. Dijkhoff wijst erop dat mensen in Nederland dus niet meteen moeten gaan denken dat de extra noodopvang niet meer zo nodig is.

''De mensen die de vorige weken in Nederland aankwamen zitten ook nog steeds in de noodopvang. Er moeten nog steeds meer plekken komen.''

Korten op subsidies

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelt voor om Europese lidstaten die niet mee willen meewerken met de opvang van asielzoekers eventueel te korten op hun subsidies uit Brussel.

Hij reageert op de zege van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) in Polen. Die voelt weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Eerder ging Warschau wel morrend akkoord met de herverdeling van 160.000 asielzoekers over de lidstaten. Volgens dat plan zal Polen 4.500 vluchtelingen opnemen.

Polen krijgt jaarlijks miljarden euro's steun uit Brussel en daar hoort volgens Dijsselbloem ook iets tegenover te staan. "Anders zullen we gewoon dat deel van de begroting dat nu via fondsen bijvoorbeeld naar Polen, Tsjechië en Hongarije gaat misschien moeten benutten om asielopvang in Turkije te gaan betalen."

Er begint net in Europa een model voor de opvang van de vluchtelingen te ontstaan, maar dat gaat volgens hem weer vastlopen als sommige landen hun medewerking zouden stoppen. "Je zit in Europa voor de goede en slechte kanten", aldus de bewindsman. "Je kunt niet de voordelen ophalen en weglopen van de nadelen."