Verantwoordelijken dood grensrechter Nieuwenhuizen levenslang geschorst

Vier van de vijf voetballers die betrokken waren bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn per direct geschrapt als lid van de KNVB. Ze mogen de rest van hun leven niet meer voetballen voor de voetbalbond.

Dat heeft de tuchtcommissie maandag bepaald. Het is de hoogste straf die de KNVB kan opleggen. 

Nieuwenhuizen werd eind 2012 mishandeld door enkele spelers van Nieuw Sloten en een van hun vaders. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen.

De verantwoordelijke amateurvoetballers waren al tijdelijk geschorst door de KNVB. De tuchtcommissie kon pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen, omdat eerst de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie afgerond moest worden.

De Amsterdamse voetbalvader die was betrokken bij de dood van Nieuwenhuizen kreeg eind 2013 in hoger beroep zes jaar cel opgelegd. De minderjarige verdachten werden toen tot maximaal twee jaar jeugddetentie veroordeeld, waarvan een deel voorwaardelijk.

De commissie heeft nu besloten dat vier voetballers niet meer mogen voetballen als lid van de KNVB. Een vijfde speler is voor zestig maanden geschorst. Zijn straf valt lager uit omdat hij spijt heeft betuigd voor het incident.

Tragisch

"Dit tragische incident is voor altijd onderdeel van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal," zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

"We hopen dat de uitspraak van de tuchtcommissie iets kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de nabestaanden, de betrokken verenigingen en diens leden. Laten we er allemaal aan blijven werken dat zoiets tragisch nooit meer voorkomt in het voetbal."

De voetballers kunnen nog in hoger beroep tegen de beslissing van de tuchtcommissie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie