Dwangsom om lozing pyrazolen in Maas

Waterschap Roer en Overmaas legt het bedrijf Sitech een dwangsom van 50.000 euro op wegens een lozing van meer pyrazolen in de Maas dan toegestaan. 

Het bedrijf loosde vrijdag vanaf industrieterrein Chemelot in Geleen meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid van de chemische stof in de Maas. Het waterschap dreigde eerder al dat het een dwangsom zou opleggen als dat zou gebeuren.

Dat maakte het waterschap maandag bekend. De waterzuivering van Sitech verslikte zich vrijdag in een grote hoeveelheid schoonmaakmiddel, waardoor de afbraak van pyrazolen niet meer goed lukte.

Wat pyrazolen doen met mens en dier is overigens nog niet bekend. Weliswaar zijn er maximale lozingsnormen voor de stof vastgesteld, maar er is volgens het waterschap meer onderzoek nodig naar het eventuele gevaar van deze chemische stof.

Dwangsommen

Begin oktober maakte het schap bekend voortaan dwangsommen te gaan opleggen bij overtredingen. Dit omdat bij herhaling teveel pyrazool vanuit de zuivering op Chemelot in de Maas terecht kwam.

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) zette begin juli de inname van drinkwater in de Maas stop omdat toen voor het eerst teveel pyrazolen werden aangetroffen. Sindsdien wordt het grondwater opgepompt. Ook drinkwaterproducenten Dunea en Evides namen maatregelen.

Inmiddels heeft WML het waterschap voor de rechter gesleept omdat de door het schap gestelde normen naar de smaak van de Limburgse drinkwaterproducent te hoog zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie