Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Assen levenslang geëist tegen de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen in de zaak van de drievoudige Drentse roofmoord.

Het gaat om drie mensen, Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, die op nietsontziende wijze om het leven zijn gebracht, stelde de officier van justitie.

Volgens het OM hebben de mannen de drievoudige moord ''met militaire precisie'' voorbereid en zijn ze ''zeer berekenend en geslepen'' te werk gegaan.

''Aan alles was gedacht. Ik heb, los van afrekeningen in het criminele circuit, nog nooit zo'n professionele voorbereiding gezien'', zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Assen.

Ze wilden zo snel mogelijk rijk worden en kozen welbewust oudere mensen uit als slachtoffer. "Een makkelijk doelwit", zei de officier van justitie.

Geen meeloper

De rechtbank buigt zich voor de tweede week over de Drentse roofmoorden, op Berend Smit uit Dwingeloo op 4 november 2012 en op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo in de nacht van 24 op 25 juli 2013.

Volgens de officier blijkt uit alles dat de jongere broer Marcos (30) niet de meeloper was die door Admilson (31) werd meegetrokken in de fatale gebeurtenissen.

"Het wil er bij mij niet in dat Marcos achter zijn broer aanliep. Er was sprake van bewuste en nauwe samenwerking, alles was voorbereid met militaire precisie. Het was voorbedachten rade in optima forma. "

Video: OM eist twee keer levenslang voor moordbroers

OM eist twee keer levenslang voor moordbroers
OM eist twee keer levenslang voor moordbroers

Bladeren en takken

Berend Smit werd op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied Dwingelderveld, het echtpaar werd ruim een half jaar later in zijn woning in Exloo gewurgd.

''Het zijn data die voor nabestaanden altijd zwart omrand zullen blijven'', zei de officier van justitie. ''Drie mensen worden om volstrekt triviale redenen van het leven beroofd.''

"Er was sprake van een opbouw, de wens om van hun fouten te leren", stelde het OM. "De volgende keer moet het perfect zijn. Geen dna, niks'', werd geciteerd uit de afgeluisterde gesprekken tussen de twee. IJzingwekkend, aldus de officier.

Stoornis

Het OM nam een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) over, dat eerder had geconcludeerd dat de broers heel goed wisten wat ze deden en geen stoornis hebben die tot hun daden heeft geleid. "Tbs met dwangverpleging is dan ook niet aan de orde", zei de officier. Bovendien lag er ruim een half jaar tussen de moord op Smit en het echtpaar Veenendaal. "Genoeg tijd voor bezinning."

Verder hadden de twee mannen plannen om nog een echt grote slag te slaan, omdat de drievoudige roofmoord slechts een kleine buit had opgeleverd: een paar honderd euro, mobiele telefoons, een iPad en een laptop.