De bedragen die oud-Rochdale-topman Hubert Möllenkamp kreeg, waren allemaal leningen die terugbetaald zouden worden als hij met pensioen zou gaan. 

Zo verklaarden Möllenkamp en Henk O. maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Daar staat Möllenkamp terecht voor onder meer het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen.

O., een van de zakenpartners van Möllenkamp, wordt ervan verdacht de bestuurder te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen.

Volgens O. wist iedereen in het vastgoed- en corporatiewereldje dat Möllenkamp een grote zak geld zou meekrijgen bij zijn pensioen. Het zou gaan om ongeveer twee miljoen euro. Op dat moment zou hij zijn leningen kunnen aflossen.

O. zei maandag tegen de rechtbank dat hij met wel meer mensen dat soort regelingen had. Het ging dan om "mensen die goedwillend zijn en bij wie je erop vertrouwt dat ze dat wel terugbetalen. Dat doe ik al tientallen jaren zo. Mijn vrouw is daar niet altijd even blij mee."

Video: Oud-Rochdale-topman Möllenkamp voor rechter

Verbouwing

De zogenoemde leningen waren mondelinge afspraken. Er stond niets op papier en of er rente over betaald zou worden, was niet duidelijk.

Het geld dat Möllenkamp leende zou onder meer bestemd zijn geweest voor de verbouwing van zijn huis in Spanje, maar het werd onder meer besteed aan een Bentley en juwelen. Toen O. dat hoorde maandag in de rechtbank, reageerde hij verbolgen. "Dat moet ik even verwerken."

Gouden handdruk

Na verloop van tijd bekoelde de relatie tussen Möllenkamp en O. "Ik kon me niet meer vinden in de uitbundige levensstijl van Möllenkamp en zijn vrouw, terwijl ik nog zoveel geld van ze kreeg", zei O. hierover. "Hij ging ook telkens weer zijn pensioen uitstellen, het moment dat hij zijn gouden handdruk zou krijgen en hij mij terug zou kunnen betalen."

Hoeveel geld Möllenkamp O. schuldig is, weet O. niet precies. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een kleine zeven ton. Dat geld heeft O. niet teruggevorderd bij de curator, nadat Möllenkamp in 2012 failliet ging. "Waar geen geld is, valt niets te halen", aldus O.

Telefoonkosten

Woningcorporatie Rochdale heeft lange tijd de telefoonkosten van het hele gezin van Hubert Möllenkamp betaald, bleek tijdens het proces. Ook heeft de aanklager vraagtekens bij betalingen die zijn gedaan met creditcards van de zaak.

Over de telefoons die gebruikt werden door zijn kinderen, verklaarde Möllenkamp dat hij dat eerder had moeten stopzetten. ''Toen mijn toenmalige vrouw ziek was en later overleed, heb ik afgesproken met Rochdale dat ik kon blijven werken, mits ik te allen tijde contact kon onderhouden met mijn gezin. Vandaar die telefoons. Maar dat is te lang doorgegaan, dat geef ik toe. Een jaar na het overlijden van hun moeder hadden de telefoons van mijn kinderen wel terug gemoeten naar Rochdale.’’