Máxima mist deel bezoek China door nierbekkenontsteking

Koningin Máxima heeft last van een nierbekkenontsteking en mist daardoor maandagmiddag de officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China.

Dat is maandag in Peking vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ze is wel aanwezig bij het staatsbanket maandagavond, aldus de RVD. De koningin gaat dinsdag niet mee naar Yan'an voor een bezoek aan een lössplateau.

Máxima had in het weekeinde koorts gekregen en bleef daarom tijdens het ochtendprogramma al in het hotel. 

Nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren.

De ziekte, waarbij sprake is van koorts, eventueel met koude rillingen, pijn en algeheel ziek zijn, wordt in het algemeen behandeld met antibiotica. Veel drinken en rust helpen ook.

Binnen een paar dagen na het begin van de behandeling zakt de koorts en worden de klachten minder. Een nierbekkenontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Mensenrechten

Koning Willem-Alexander sprak tijdens het staatsbanket over het verschil van mening dat Nederland en China hebben over mensenrechten. Hij deed dat in zijn tafelrede bij het staatsbanket dat de Chinese president Xi Jinping hem aanbood in de Gouden Zaal van de Grote Hal van het Volk.

"Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten." Volgens de koning kan het handhaven van deze dialoog helpen om de onderlinge banden in deze turbulente tijd te versterken.

Bedrijfsleven

Willem-Alexander maakte maandagochtend onder meer een wandeling door de traditionele wijk Dashilar en bracht een bezoek aan Bank of Beijing, waar de hele ochtend al een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven.

Het koningspaar wordt in China begeleid door een brede economische missie.

Video: Koning in China

Staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen zondag aan in China en blijven er tot donderdag. Ze zijn er op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping, die in maart nog een staatsbezoek bracht aan ons land.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie