OV-bedrijven zijn het zat dat fietsers tijdens het fietsen vaak hun mobiele telefoon gebruiken. Bus- en tramchauffeurs moeten voortdurend ingrijpen om ongelukken te voorkomen.

Dat melden de vervoersbedrijven zaterdag aan het AD.

"Het loopt uit de hand. Fietsers en voetgangers staren naar het schermpje van hun mobiele telefoon en hebben totaal geen oog meer voor de omgeving", aldus een woordvoerster van busbedrijf Connexxion.

Volgens Connexxion moeten bussen hierdoor regelmatig een noodstop maken, waardoor passagiers soms door de bus heen vliegen. "Weggebruikers realiseren zich niet dat bus- en trampassagiers geen gordel dragen. De kans op ongelukken is daardoor veel groter", zo legt de woordvoerster uit.

Ook onder meer Syntus, RET, GVB en HTM storen zich aan fietsers die met hun mobiele telefoon bezig zijn. Volgens een woordvoerder van Syntus vormen vooral appende jongeren een plaag.

Volgens een woordvoerster van HTM moeten bus- en tramchauffeurs in Den Haag tot veertig keer per rit ingrijpen om aanrijdingen te voorkomen. "Het is wachten op het eerste grote ongeluk".