Douanier Gerrit G. die in april dit jaar werd aangehouden omdat hij criminelen hielp drugs in te voeren, is vermoedelijk niet de enige mol binnen de douane van de Rotterdamse haven.

Dat meldt de NOS zaterdag op basis van bestudering van het dossier in de zaak.

In het dossier is een verklaring van G. aan de politie opgenomen. Hierin geeft hij aan dat ook collega’s, die door G. ‘zebra’s’ of ‘strepen’ worden genoemd, zijn omgekocht door drugscriminelen.

Het Openbaar Ministerie kon nog niet reageren op de conclusies van de NOS, omdat het onderzoek nog in volle gang is.

Cocaïne

Douanier Gerrit G. werd in april dit jaar aangehouden na de vondst van 400 kilo cocaïne in een container uit Brazilië. Hij zou eerder ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met 3.000 kilo cocaïne in november vorig jaar.

G. werkte voor verschillende criminelen voor wie hij een sleutelrol vervulde bij de invoer van drugs. In zijn functie bepaalde G. of een container bij aankomst in de Rotterdamse haven gecontroleerd moest worden of niet. Op het moment van zijn aanhouding werkte G. al dertig jaar bij de douane.

Bij een huiszoeking in zijn huis in ’s-Gravenzande werd een tas met ruim een miljoen euro in contanten aangetroffen. In deze tas zat tevens een briefje waar het nummer op stond van de container waar 400 kilo cocaïne in was gevonden.