De koepelorganisatie van Utrechtse ondernemers wil dat de gemeente de geplande Pegida-demonstratie op zondag 8 november niet in het centrum laat plaatsvinden. Centrummanagement Utrecht (CMU) vreest voor de veiligheid.

Een woordvoerder heeft een bericht daarover op RTV Utrecht tegen NU.nl bevestigd.

Er vinden op die zondag diverse markten plaats in het centrum, waar vele duizenden bezoekers op afkomen. Bovendien is zondag sowieso een drukke dag in de stad.

"Wij zouden graag zien dat demonstraties plaatsvinden op een locatie buiten het al zo drukke en compacte gebied in het historische deel van het centrum", stelt een woordvoerder. Hij maakt zich "grote zorgen over de veiligheid van publiek en ondernemers. De Jaarbeurskant lijkt een meer logische plek."

Protestmars

Anti-islambeweging Pegida wil op 8 november voor de tweede keer in Utrecht demonstreren en hoopt een protestmars te kunnen houden vanaf de Neude. De vorige demonstratie, zondag 11 oktober, liep uit de hand toen Pegida-sympathisanten op de vuist gingen met tegendemonstranten.

Burgemeester Jan van Zanen had toen een protestmars verboden en eiste dat Pegida alleen op het Vredenburgplein zou blijven. Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties in Duitsland.

Video: Vorige demonstratie liep uit de hand