De achterban van de Nederlandse Volks Unie (NVU) bezoekt met regelmaat avonden over de komst van azc-centra om een 'tegengeluid' te laten horen. Er waren ook aanhangers aanwezig op de rumoerig verlopen bijeenkomst in Steenbergen.

Dat stelt voorman Constant Kusters aan NU.nl naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Volgens Kusters zijn er veel volgelingen die gemeentelijke bijeenkomsten over azc’s bijwonen en "duidelijk hun stem laten horen. Wij coördineren hun aanwezigheid overigens niet: mensen stellen zelf voor naar dat soort sessies te gaan. Het zijn vaak ook burgers uit de regio, het is zeker niet zo dat mensen tientallen kilometers rijden om de boel te komen verstieren."

Er waren ook NVU-volgelingen op de roerige bijeenkomst in Steenbergen eerder deze week. Kusters wil niet zeggen of de scanderende jongens die de aandacht trokken tot de NVU behoorden.

Gelijkgestemden

De NVU heeft zo’n duizend leden, maar de achterban is volgens de voorman veel groter. "Veel mensen durven er nog niet goed voor uit te komen dat ze onze denkbeelden delen", legt hij uit. "Maar internet heeft het zoveel gemakkelijker gemaakt om gelijkgestemden te vinden."

Een aantal steden springt er uit qua aanhang, zoals Arnhem, Den Haag en Purmerend. "Daar is het gelukt de komst van een azc te voorkomen. Maar vergis je niet: het grootste deel van de raad stemde tegen. We staan echt niet alleen in onze kritiek."

Roodgloeiend

Hoewel NVU-aanhangers in grote steden flyers verspreiden over het vluchtelingenvraagstuk, ontkent Kusters een negatieve stemming te creëren. "Dat hoeft helemaal niet: het volk heeft er gewoon genoeg van. De telefoon staat hier roodgloeiend met mensen die hun steun betuigen of actie willen ondernemen."

Ook de peilingen wijzen in die richting, stelt de voorman. "Een kwart van de bevolking stemt nu om die reden op de PVV. Mogelijk weet een deel van die achterban ons volgend jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen ons ook te vinden."

Hek

De NVU zou het liefste zien dat er per direct een hek om Nederland heen wordt gezet, net zoals in Hongarije het geval is. "De deur moet op slot: je zet ’s nachts ook niet je deur open om inbrekers binnen te halen." De grens ligt echter bij geweld. "Wij bedienen ons alleen maar van democratische middelen."

De voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters liet vrijdag op BNR weten dat inspraakavonden over de opvang van asielzoekers zijn bedoeld voor omwonenden, niet om politieke statements te maken. Hierdoor laat Kusters zich niet afschrikken. "Het is ons democratische recht om dat soort bijenkomsten bij te wonen."

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie: in60seconds.nl