De ggz-kliniek waar Udo D. afgelopen augustus werd vrijgelaten had hem wel degelijk langer kunnen vasthouden.

Dat blijkt uit een document dat in handen is van NU.nl waar ook het AD en De Telegraaf over berichten.

De ex-tbs'er doodde afgelopen week een 68-jarige vrouw in Leeuwarden door haar met een fles neer te slaan. Ook stak hij een prostituee neer. Zij raakte zwaargewond.

De kliniek heeft steeds gezegd geen mogelijkheden te hebben om de tbs'er langer vast te houden. Uit het document blijkt echter dat op 7 juli 2015 een civiele rechter een rechterlijke machtiging heeft afgegeven voor opname in een kliniek van zes maanden.

De rechter besluit hiertoe nadat de man op 12 januari 2015 wordt opgepakt voor vernieling, mishandeling en bedreiging.

Het is de ggz-kliniek die op 5 augustus besluit om de rechterlijke machtiging op te heffen en D. weer vrij te laten. Zij doen dat op verzoek van D. zelf. De reden voor het laten gaan van de man is niet duidelijk.  

Volgens een justitiebron in de Telegraaf zou de kliniek "de financiële lasten" niet willen dragen.

Onderzoek

De ggz-kliniek zelf wil niet reageren op het verhaal. Zij laten vrijdag weten dat zij in afwachting van het onderzoek naar de gang van zaken door de Inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, geen uitspraken in de media doen.

Het onderzoek is ingesteld op verzoek van de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone.

Geen wettelijk kader

Woensdag stelde psychiater Wouter Teer van ggz Friesland nog dat er geen wettelijk kader was om de man vast  te houden. "We moesten hem vrijlaten, in de hoop dat het goed zou gaan. Er was een risico", aldus Teer.

Het AD stelt op basis van een direct betrokkene dat de kliniek een verzoek om vrijlating had kunnen afwijzen. De tbs'er had dan in beroep kunnen gaan. "Een kliniek kan gewoon achterover leunen voor de duur van de rechterlijke machtiging", aldus de bron.

Wet

Diverse politieke partijen vragen zich ondertussen af of burgemeesters meer bevoegdheden moeten krijgen om mensen vast te kunnen houden als zij een risico vormen.

In de Eerste Kamer ligt momenteel een wet die regelt dat tbs'ers langdurig onder toezicht kunnen worden geplaatst.