Twee mannen die in augustus vorig jaar een gewelddadige woningoverval pleegden in Rijnsburg, moeten ieder zeven jaar de cel in. 

Dat besliste de rechtbank in Den Haag donderdag. De mannelijke bewoner kwam bij de overval om het leven.

De mannen kwamen de woning binnen door 's nachts door een openstaand slaapkamerraam te klimmen. De bewoners die daar lagen te slapen, overmeesterden ze en bonden ze vast met tape. D

e man overleed aan de gevolgen van een hartaanval, gevolgd door een fatale hartritmestoornis. Volgens de rechtbank valt dat de overvallers aan te rekenen: een fatale hartritmestoornis kan het gevolg zijn van een hevige stresssituatie zoals een overval.

Bovendien hebben de overvallers de slachtoffers aan hun lot overgelaten, ''waardoor ze de kans op tijdig medisch ingrijpen aanzienlijk hebben verkleind''.

Schadevergoeding

Bij de overval zijn horloges en geld buitgemaakt. De twee mannen moeten een schadevergoeding betalen van bijna 43.000 euro.

Een man van 28 en een man van 36 kregen vijf jaar cel opgelegd. Hun straf viel lager uit omdat ze de woning niet binnen zijn geweest, ze stonden op de uitkijk. Bij de overval waren nog twee andere, onbekend gebleven daders betrokken, die ook binnen zouden zijn geweest in het huis.