
Advocate ex-topman Rochdale vindt verdenkingen onduidelijk
Ze vroeg de rechtbank in Amsterdam dan ook deze punten in de dagvaarding te laten vervallen. Dat heeft ze donderdag voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van zijn proces gezegd.
''Het is onvoldoende duidelijk wat het verwijt is en waar tegen Möllenkamp zich moet verdedigen'', zei raadsvrouw Petra van Kampen op de eerste dag van de behandeling, waar zeven dagen voor zijn uitgetrokken.
Ze vermoedde dat het OM en de commissieleden onder een hoedje hebben gespeeld. "Hij kon zich niet beroepen op zijn zwijgrecht en bevond zich daardoor in een dwangpositie. Voor het oog van de camera kon heel Nederland meekijken."
Volgens de officier van justitie liep Möllenkamp weliswaar het risico op gijzeling als hij niet de waarheid sprak tegen de commissie, maar lag dit in deze zaak niet voor de hand. "Het was wel degelijk zinvol geweest als hij zich voorafgaand aan het verhoor met een advocaat had gebogen over wat voor antwoord hij had kunnen geven als deze vraag hem zou worden gesteld."
Steekpenningen
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Möllenkamp onder meer van het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen van onder meer geldbedragen, auto's en onroerende goederen.
Het OM stelt dat Möllenkamp ervoor had kunnen kiezen geen antwoord te geven op de vraag van de parlementaire enquêtecommissie of hij steekpenningen had aangenomen. "Hij had kunnen zeggen dat hij liever geen antwoord wilde geven gelet op de lopende strafzaak of hij had kunnen vragen om een besloten verhoor", zei de officier van justitie.
Rochdale ontsloeg hem in 2009 en claimt miljoenen van hem. De oud-topman wekte onder meer grote ergernis met het feit dat hij in een peperdure Maserati reed.
Video: Ex-topman Rochdale komt aan bij rechtbank
Ex-topman Rochdale voor de rechter
Niet-ontvankelijk
Van Kampen wil verder dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard voor het feit dat haar cliënt meineed zou hebben gepleegd.
Volgens justitie heeft Möllenkamp gelogen toen hij vorig jaar tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties onder ede verklaarde dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen.
Geen aangifte
De enquêtecommissie heeft bovendien ook geen aangifte gedaan van meineed, stelde Van Kampen. Het Openbaar Ministerie (OM) reageert donderdagmiddag op het verhaal van de advocate.
Behalve Möllenkamp staan ook zijn vrouw en twee zakenpartners terecht. Zijn vrouw is niet op de zitting aanwezig.
Voor zover bekend is het de eerste keer dat iemand wordt vervolgd voor meineed tegenover een parlementaire enquêtecommissie, die ook verdachte is in een strafproces. De rechtbank beoordeelt de kwestie pas in het eindvonnis.