Burgemeester Joseph Vos noemt het gedrag van een deel van de tegenstanders van een asielzoekerscentrum (azc) bij de vergadering in Steenbergen verontrustend. 

De burgemeester denkt dat een deel van de tegenstanders van buiten de gemeente komt. Hij zei in gesprek met Radio 1 dat hij denkt dat de negatieve sfeer bewust is gecreeërd.

In de zaal werd 'vol is vol' of 'azc nee' gescandeerd. Een vrouw die voor een azc in Steenbergen was, werd uitgejoeld en uitgescholden. De burgemeester werd ook uitgejoeld.

De meesten van de ongeveer twintig sprekers die aan het woord kwamen, waren tegen het azc en voerden daar allerlei argumenten voor aan. Zo werd gezegd dat de vluchtelingen economische motieven hebben en dat Nederland zelf net uit de crisis komt. Ook veronderstellen sommigen dat de veiligheid zou afnemen.

'Beneden peil'

Vos denkt dat door de sfeer in de zaal veel mensen zich niet durfden uit te spreken. "Ik sluit niet uit dat mensen bang zijn om iets te zeggen over dit thema. Dat zou jammer zijn, want dat is een succes voor degenen die daarop uit zijn."

Volgens Vos verliep de avond "wel erg rumoerig en soms beneden peil." Er gold een noodverordening in de stad. Vos en de politie hadden woensdag aanwijzingen dat de harde kern van Feyenoordsupporters naar Steenbergen zou afreizen om de openbare orde te verstoren. 

​Video: Grimmige sfeer Steenbergen 'bewust gecreëerd'

Grimmige sfeer Steenbergen 'bewust gecreëerd'
Grimmige sfeer Steenbergen 'bewust gecreëerd'