In Steenbergen is woensdagavond een bijeenkomst gehouden over de komst van asielzoekers naar de gemeente. In een sporthal hadden zich honderden mensen verzameld. Velen hebben zich nadrukkelijk tegen de komst van een azc uitgesproken.

Burgemeester Joseph Vos werd ontvangen met boe-geroep. De gemeenteraad had de bijeenkomst georganiseerd om te polsen hoe bewoners denken over de komst van een azc.

De meesten van de ongeveer twintig sprekers die aan het woord kwamen, waren tegen het azc en voerden daar allerlei argumenten voor aan. Zo werd gezegd dat de vluchtelingen economische motieven hebben en dat Nederland zelf net uit de crisis komt. Ook veronderstellen sommigen dat de veiligheid zou afnemen.

Volgens Omroep Brabant vrezen bewoners onder meer de andere normen en waarden van asielzoekers. Maar ook is er veel angst over het niet kunnen verkopen van huizen als er een asielzoekerscentrum in het stadje komt. Sommigen geven openlijk toe dat ze tegen de komst van moslims zijn.

Scanderen

Geregeld was uit de volle zaal applaus te horen of werd 'vol is vol' of 'azc nee' gescandeerd. Een vrouw die wel mogelijkheden zag, werd uitgejoeld en uitgescholden.

Buiten was politie op de been. Toen de zaal vol was, mochten geen mensen meer naar binnen. Buiten is de situatie rustig. Voorafgaand aan de bijeenkomst liep een groep mensen onder het scanderen van leuzen van het centrum van Steenbergen naar de sporthal.

Video: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie gemaakt door in60seconds.nl

Noodverordening

In Steenbergen geldt vanaf woensdagmiddag 16.00 uur een noodverordening in verband met de vergadering. Burgemeester en politie lieten weten aanwijzingen te hebben dat de harde kern van Feyenoordsupporters naar Steenbergen zou afreizen om de openbare orde te verstoren.

De vergadering van de gemeenteraad is bedoeld om te horen hoe de inwoners over asielopvang denken.

Op 15 oktober werd de sfeer in de Brabantse gemeente al eens grimmig, toen voor- en tegenstanders van de vluchtelingenopvang elkaar in de haren vlogen.

Den Bosch

De gemeenteraad van Den Bosch heeft woendag ingestemd met een nieuw asielzoekerscentrum. Landgoed Coudewater in Rosmalen moet plaats gaan bieden aan 600 tot 800 vluchtelingen, meldt de NOS.

Op het landgoed wonen psychiatrische patiënten, maar dat vindt het college geen bezwaar. De komende tijd wordt bekeken of er nieuwe panden worden neergezet, of dat bestaande gebouwen worden gebruikt. 

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload naar NUfoto.