Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard verwacht dat het ''nog een hele tijd gaat duren'' voordat er meer duidelijkheid is over de twee dode baby's die in dezelfde straat in zijn stad zijn gevonden. 

''In gezinssituaties heb je soms te maken met hele gecompliceerde toestanden'', zei hij woensdag bij een bezoek aan de wijk.

Het is nog niet bekend wie de ouders zijn. ''Dat leidt tot allerlei speculaties'', waarschuwde Ter Heegde. ''Hierdoor kunnen mensen worden gekwetst.''

De burgemeester ging praten met buurtbewoners om ze een hart onder de riem te steken, nadat dinsdag bekend werd dat een tweede lichaampje was gevonden in een woning in Heerhugowaard. Op 8 oktober werd in dezelfde straat een dode baby aangetroffen in een tas.  

''De stille tocht vorige week donderdag leek de afronding van een beroerde week. Dit is nu een extra teleurstelling. We leven met de bewoners mee.'' Als er nieuwe buurtiniatieven of herdenkingen zijn, zal de gemeente die steunen.

Rustig

De bewoners hebben een Facebook-pagina aangemaakt om ervaringen te delen. In de straat is de sfeer rustig en gelaten, zeggen bewoners, al is de schok nog groot. ''Dit komt koud op je dak'', zegt bewoonster Deborah.

''Ik was de dood van de eerste baby nog aan het verwerken.'' Ze krijgt donderdag bezoek van een maatschappelijk werker, voor steun bij het verwerkingsproces. 

Deborah hoorde het nieuws van de tweede dode baby dinsdag, toen de recherche op bezoek kwam. Ook bij andere huizen is de politie langs geweest. ''Ze wilde weten of we zwangere vrouwen in en uit de woning zagen lopen'', vertelt een overbuurman van het huis waar het babylijkje werd gevonden. ''We hebben echter niets gezien.''

Video: Burgemeester praat met buurtbewoners

Hulp

Bij welzijnsorganisatie MET in Heerhugowaard hebben inmiddels zo'n tien mensen aangeklopt voor hulp, zegt medewerkster Martine Raams. ''Mensen zijn verontwaardigd dat het allemaal bij hen in de buurt gebeurt. Meestal gebeuren dit soort dingen ver weg, in Amsterdam of Rotterdam.'' Ook kinderen en jongeren zoeken steun.

Op de parkeerplek voor het bewuste huis liggen bloemen. ''Niemand hoorde ooit jouw gehuil of gelach. Hoop dat je als sterretje voortleven mag'', staat op een vel papier dat iemand er heeft achtergelaten.