De familie van Pim Fortuyn verzet zich tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om diens moordenaar Volkert van der G. vooralsnog niet opnieuw achter de tralies te zetten.

Dat heeft Joost Eerdmans woensdag laten weten namens het Burgercomité tegen Onrecht. Hij spreekt ook namens de familie. De nabestaanden van de vermoorde politicus zijn zeer teleurgesteld, laat Eerdmans weten.

Eerdmans en de nabestaanden leggen zich er niet bij neer. Ze vinden dat er sterke aanwijzingen zijn dat Van der G., die voorwaardelijk vrij is, de hem opgelegde bijzondere voorwaarden (deels) heeft overtreden.

Ze hebben advocaat Richard van der Weide gevraagd de juridische mogelijkheden te onderzoeken om de vermeende schending voor te leggen aan de rechter.

'Geen schending'

In een brief aan Eerdmans van de landelijk hoofdadvocaat-generaal herhaalt het OM dat de publicatie van foto's van Van der G. vorig jaar in De Telegraaf "geen schending van het mediaverbod opleveren".

Het OM laat verder weten dat de reclassering nog onderzoek doet of Van der G. zich houdt aan andere bijzondere voorwaarden en of hij voldoende meewerkt. Pas daarna kijkt het OM of de vervroegde invrijheidstelling van Van der G. moet worden teruggedraaid.

Verborgen camera

De kwestie laaide onlangs hoog op na een uitzending van Brandpunt Reporter waarin Van der G. met een verborgen camera was gefilmd. In de uitzending zei Van der G. dat het maken van de 'toevallige' foto's in scène was gezet.

Pas later bleek dat er uitvoerig en op hoog niveau overleg was geweest over de foto's tussen het OM, de reclassering, de NCTV, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de advocaten van Van der G.

Eerdmans zegt dat de familie van de in 2002 door Van der G. doodgeschoten Fortuyn "op geen enkele manier" door het OM is geïnformeerd; niet over het verschijnen van de foto's en ook niet in de nasleep.