Jannine van den Berg is door minister Ard van der Steur voorgedragen als nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid. Ze zal Patricia Zorko opvolgen, die eerder heeft aangegeven naar de NCTV te gaan. 

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. 

Van den Berg is sinds 2013 lid van de korpsleiding. Ze gaat eerst een aantal projecten afmaken voordat ze aan haar nieuwe functie gaat beginnen. Van den Berg is onder meer verantwoordelijk voor de grote reorganisatie bij het personeel, waarvan ze de eerste fase wil gaan afronden. 

Korpschef Gerard Bouman, die zelf per 1 februari vertrekt, vindt de benoeming van Van den Berg "positief en logisch. Als lid van de huidige korpsleiding verwierf zij inzicht in talloze nationale dossiers. De Landelijke Eenheid krijgt dus een politiechef met allround ervaring." 

Kans

Van der Steur heeft haar woensdag voorgedragen. Zelf ziet ze de nieuwe functie als een "niet te missen" kans. "Bij de operationeel zo veelzijdige Landelijke Eenheid ligt voor mij een prachtige uitdaging. Daarom volg ik nu mijn blauwe hart."

De Landelijke Eenheid doet regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Taken zijn de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme en het bewaken en beveiligen van leden van het Koninklijk Huis. De Dienst Landelijke Recherche valt bijvoorbeeld onder de Landelijke Eenheid.