De familie van de overleden Amsterdamse Talitha (25) wil het Openbaar Ministerie via de rechter dwingen om alsnog een onderzoek naar de mysterieuze dood van de jonge vrouw in te stellen. 

Advocaat Sébas Diekstra heeft daarom een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen bij het gerechtshof in Amsterdam.

De toedracht van het overlijden van Talitha is ruim twee jaar na haar dood nog steeds onduidelijk. Ze werd in april 2013 dood op het spoor gevonden bij Heerhugowaard, overreden door een trein.

Het Openbaar Ministerie ging uit van zelfmoord. Voor die conclusie is echter geen bewijs gevonden. Het OM heeft later verontschuldigingen aangeboden. Maar tot een nieuw onderzoek is het niet gekomen. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Fouten

Volgens advocaat Diekstra heeft de politie fouten gemaakt door geen forensisch onderzoek te doen op de plek waar Talitha werd gevonden. Dit terwijl de schouwarts meteen al niet kon vaststellen of ze was overleden door de aanrijding met de trein, of al eerder.

''Ongeveer alles wat fout kon gaan, is in deze zaak fout gegaan’’, zegt Diekstra. ''Dat het OM geen onderzoek meer wil doen, terwijl het dossier daar om schreeuwt, is onbegrijpelijk voor de nabestaanden.''

Volgens forensisch patholoog Frank van de Goot heeft Talitha waarschijnlijk geen zelfmoord gepleegd. Ze lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden.

Dat en de verwondingen die ze had, stroken volgens Van de Goot niet met een zelfmoord. Een ongeval lijkt Van de Goot waarschijnlijker, een misdrijf sluit hij niet uit.