De 47-jarige André F. is dinsdag veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het doden van de 76-jarige Utrechtse kaasboer Kees Witteveen.

Het is de voor de rechtbank in Utrecht een raadsel gebleven waarom F. de kaasboer doodsloeg, zo bleek uit de uitspraak. De kaasboer gaf hem tijdelijk onderdak. 

F., die leefde als dakloze, ontkent dat hij iets met de doodslag te maken heeft en wil in hoger beroep gaan. Zijn advocaat had vrijspraak gevraagd.

F. zit momenteel al een straf uit van vijf jaar voor een gewelddadige overval. Hij was om die reden dinsdag niet in de rechtbank aanwezig.

Gewurgd

Het Openbaar Ministerie (OM), dat dertien jaar cel had geëist, gaf aan Witteveen met geweld om het leven is gebracht. Hij heeft het slachtoffer eerst met een scherp voorwerp geslagen en daarna gewurgd.

Kleding van F. met daarop bloedsporen, hersenweefsel en het dna van zowel de kaasboer als van F. waren aangetroffen door de politie. 

Ook is een telefoon gevonden, deze kon worden getraceerd omdat hij nog aan stond. De spullen lagen verstopt in een vuilniszak op een boot tussen Utrecht en Rotterdam.

Prostituee

Het slachtoffer stond bekend als de kaasboer, omdat hij kaas verkocht in een supermarkt. Daarnaast werkte hij 's avonds als taxichauffeur en bracht hij prostituees naar een tippelzone. 

Witteveen nam een prostituee in huis toen zij haar werk niet meer kon doen, omdat ze zwanger was. Ook haar vriend, de dinsdag veroordeelde F., kwam bij Witteveen wonen. De kaasboer hielp hem bij het beheer van zijn geld.

Spanningen

Een getuige liet eerder weten dat er al spanningen waren tussen de twee. Witteveen zou doodsbang geweest zijn voor de verdachte, aldus een getuige. "Als hij (F. -red.) onder invloed was van drugs, dan was het soms goed raak."

De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de 47-jarige ''al vele malen eerder met justitie in aanraking is geweest voor het plegen van geweldsdelicten''.