De politie heeft in Heerhugowaard een tweede dode baby gevonden. Op 8 oktober was al een dode baby in een tas gevonden aan de Schelde. 

Tijdens het onderzoek dat volgde in een woning in deze straat is nog een lichaam van een baby gevonden.

De vondst van de tweede baby werd door de politie niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning in opslag had staan.

Geen van beiden blijkt de moeder van de baby’s te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht.

Baby's

Het eerste kind, in de tas, werd op straat gevonden. Op welke dag het tweede kind precies is aangetroffen maakt de politie niet bekend.

Na de vondst van het eerste lijkje liet de bewoonster aan de pers weten dat ze de baby in haar schuur had gevonden en dat ze vermoedt dat het kind daar was neergelegd door een dakloze vriendin, die spullen in de schuur had gelegd.

Emoties

Of beide baby's verwantschap hebben met elkaar en wat hun geslacht is, maakt de politie nog niet bekend. ''De politie kan zich voorstellen dat deze bijzondere zaak emoties losmaakt en vragen oproept. Wij vragen echter begrip voor onze terughoudendheid in de informatieverstrekking'', staat in een verklaring.

''Er is al veel informatie publiek geworden. Dat kan het onderzoek bemoeilijken. Zowel mogelijke getuigen als verdachten kunnen immers beïnvloed zijn.''

'Dreun'

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard is zeer geschokt door de vondst van een tweede babylijkje in zijn gemeente. ''Het is een nieuwe dreun, zeker ook voor de buurt'', zegt hij.

Welzijnsorganisaties zijn in de wijk aanwezig om de mensen op te vangen. De burgemeester gaat woensdagmiddag de wijk in om te praten met de bewoners. 

Brief

De buurtbewoners hebben een brief gekregen van de gemeente met daarin het bericht van de politie. Vooralsnog staan er geen bewonersbijeenkomsten gepland.

''Maar indien nodig gebeurt dat. We houden het in de gaten'', aldus een woordvoerster van de Noord-Hollandse gemeente.