Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Azzedine C. wordt vrijgesproken voor het ronselen van mensen voor de gewapende strijd in Syrië. 

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het Haagse jihadproces, bijgenaamd de 'Context-zaak'.

Volgens het OM zijn de aanwijzingen voor ronselen "te weinig concreet om te concluderen dat sprake is van werven voor de gewapende strijd."

Negen verdachten, onder wie drie hoofdverdachten, krijgen dinsdag de strafeis te horen van het OM. Azzedine C. is van die verdachten de enige die nog in voorarrest zit. 

Azzedine C. , alias Abou Moussa, was aanvankelijk beschuldigd van het ronselen van zes mannen.  Voor vijf van hen zag de rechtbank eerder al te weinig bewijs om C. daarvoor langer vast te houden.

Het OM sloot zich daar dinsdag bij aan en vroeg ook vrijspraak voor de zesde. C. staat ook terecht voor opruiing en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie.

Ahmed S.

De andere hoofdverdachte Oussama C. is volgens het OM nog wel schuldig voor het ronselen. Tegen hem is wel bewijs gevonden voor het ronselen van getuige Ahmed S. Hij legde belastende verklaringen af tegen de verdachten, maar trok die tijdens de rechtszaak weer in. 

Ook Rudolph H. is een van de drie hoofdverdachten. Hij wordt niet verdacht van het ronselen van mensen voor de jihad, maar wel van onder meer opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie.

Video: Andere verdachten wel op tijd bij rechtbank

Later begonnen

De zitting is ruim een uur later begonnen omdat C. niet was opgehaald uit de gevangenis in Vught. , meldt de NOS. De zitting zou op 9.30 uur starten. 

De Dienst Vervoer en Ondersteuning, die valt onder de Dienst Justitiële Inrichtingen, is verantwoordelijk voor het vervoer van verdachten. 

"Wij noemen dat vaak de dienst Vertraging en Oponthoud", zegt een van de advocaten tegen de NOS. Een uur later arriveerde C. alsnog. Hij was door een "intern misverstand" niet op de transportlijst zijn gezet.