Ongeveer 2.200 asielzoekers hebben zich afgelopen week gemeld in Nederland. Een week eerder waren dat er nog 2.500.

Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag.

Volgens Dijkhoff blijft moeilijk te voorspellen hoe de ,,asielinstroom'' zich gaat ontwikkelen. Aan de lichte daling van het aantal asielzoekers afgelopen week durft hij geen conclusies te verbinden.

Het aantal asielverzoeken is nog steeds hoog, geeft hij aan. De wekelijkse instroom varieerde volgens cijfers van het ministerie de afgelopen weken tussen 2.400 en 4.200.

Er zijn nog steeds locaties voor noodopvang nodig. Asielzoekerscentra (azc´s) zitten vol en de doorstroom van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning naar een gewone woning verloopt langzaam: per week verlaten ongeveer vijfhonderd van hen een azc.

Druk

Vluchtelingen krijgen een brief zodat ze weten wat ze kunnen verwachten van de asielprocedures. In die brief wordt uitgelegd dat het vanwege de vele aanvragen nu erg druk is in de opvang en de procedures lang duren.

"Nederland heeft nu te weinig opvangplaatsen voor asielzoekers in normale opvangcentra. U krijgt daarom nu sobere opvang. Dat zijn bijvoorbeeld sporthallen of tenten, waar veel mensen in dezelfde ruimte slapen", schrijft Dijkhoff.

Zes maanden

Ook geeft hij aan dat het misschien wel zes maanden kan duren voor een aanvraag in behandeling wordt genomen. De procedure daarna waarin wordt beslist over de asielaanvraag, kan nog eens zes maanden of langer duren.

Zolang iemand geen tijdelijke verblijfsvergunning heeft, kan er geen verzoek worden ingediend om gezinsleden te laten overkomen.

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland in 60 seconden:

Animatie: in60seconds.nl